Vízes zsemlék

2010. október 7., csütörtök

A mai vacsira valók.A péksütik és kenyerek nagy asszonyától való a receptje,Limarától ezúton is köszönet érte.Nagyon jó illat volt a konyhában még sült.Ebbe is tettem öreg tésztát .A receptje megtalálható a péksütiknél.
A bélzete nagyon szupi,puha,könnyű.
3 dl langyos víz
2 tk só
csipet askorbinsav
2 ek olaj
20 dkg öreg tészta
50 dkg liszt
1 tsk cukor
1,5 dkg élesztő
A langyos vizet bele öntjük egy tálba bele morzsoljuk az élesztőt meg szórjuk a cukorral.Hagyjuk kelni egy kicsit,majd bele szórjuk a sót,hozzá adjuk az öreg tésztát az aszkorbin savat,kézzel össze dolgozzuk és hozzá adjuk a lisztet,jól ki dolgozzuk.Langyos helyre tesszük,majd 20 perc múlva át gyúrjuk,és hagyjuk ezután,hogy hólyagosra keljen.Majd 10 dkg  darabokra vágjuk és tenyerünkbe vesszük és a másik kezünkkel húzzuk a tésztát a közepére még feszes kis labdákat kapunk.Én kacsa sütőbe ültettem őket és a tetejével letakartam és legalább 1 órát hagytam piheni.Majd a tetejébe vizet spricceltem a zsemléket is be fújtam meg szórtam szezám maggal.30 perc alatt kész az utolsó 5 percre vegyük le a a tetejét.Forró sütőbe tegyük.
HAMBURGER
Zsemléhez:
2 dl tej
2 ek cukor
1 tk só
4 ek olaj
1 tojás
1 pohár joghurt
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
szezám mag
tojás le kenni
A tejet meglangyosítjuk ,bele tesszük az élesztőt,addig egy tálba tesszük a cukrot,a sót,a tojást,joghurtot majd a megkelt élesztőt és végül annyi lisztet amennyiből jó kis tésztát kapunk.Duplájára kelesztjük,majd kilenc cipót formálunk belőle és hagyjuk még duplájára kelni.Tojással le kenjük,meg szórjuk szezám maggal. 30perc alatt sül meg.
saját húspogácsával ,hamburger zsemlével és sok friss zöldséggelHúspogácsa:
50 dkg darált hús (sertés)
10 dkg Karaván sajt
2 ek tejszín
1 lila hagyma
új hagyma
2 gerezd fokhagyma
só,bors.1 db tojás
Zöldségek: pritamin paprika,lila hagyma,jégsaláta,vörös káposzta, új hagyma,fejes saláta
A hús hozzá valóit villával elkeverjük és be tesszük
a hűtőbe legalább 3 órára.Majd kicsi olajon lassú tűzön ki sütjük.
Jó sok zöldséggel pakoljuk meg.