Laktató és macerás

2010. november 3., szerda

Nagyon finom péksüti,de macerás.
Limaránál találtam és vacsorára készítettem.Már előző nap neki kell látni.
Előző esti tészta
20 dkg liszt
1,5 dl víz
4 dkg élesztő
Az egészet lazán össze keverem nem kel dagasztani.Le takarom és a konyha pulton hagyom egész éjszakára.
Másnap elkészítjük az egész tésztát.
2 tks só,csipet aszkorbin sav,50 dkg kenyér liszt,1 dkg élesztő,1 tsk cukor,2 ek olaj,3,2 dl víz                   Lágy tésztát gyúrunk és olajozott edénybe teszem  duplájára kelesztem,majd lisztezett deszkára borítom     4-be vágom.Meg formázom mint a kenyeret,tepsibe

teszem,rá borítom a tetejét hagyom kelni kb 30 percig ,pengével bevágom és le spriccelem vízzel.Elő melegítem a sütőt és beteszem,  190 fokon 25 percig sütöm,amikor kész rácsra borítom le fújom vízzel.Egy darab elég:-)

Egy kis édes kelt tészta

Nyitott diós fonat,ez sem diétás :-)
Tészta: 2 dl tej,12 dkg margarin,35 dkg sima liszt,15 dkg rétes liszt,3 dkg élesztő,5 dkg porcukor,1 cs vaníliás cukor,só.
Töltelék:1 dl tej,8 dkg cukor,2 cs vaníliás cukor,3 dkg margarin,18 dkg dió
Máz: 2ek citromlé,4 ek porcukor  evvel együtt nagyon finom
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát készítünk,majd langyos helyen duplájára kelesztjük.
Amíg kel elkészítjük a tölteléket,fel forraljuk a tejet a cukrokkal,majd bele tesszük a diót forralunk egyet rajta és el zárjuk,bele dobjuk a margarint.
A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk meg kenjük a töltelékkel és feltekerjük.Majd ketté vágjuk ( ne ez nekem okozott egy kis problémát) Úgy vágjuk ketté,hogy a végétől 3 centire kezdjük és teljesen a végéig vágjuk,majd feltekerjük úgy hogy a nyított része mindig felülre kerüljön.
Majd letakarva 30 percig kelesztjük még a tepsiben.
Elő melegített sütőbe teszem és 40 percig sül 180 fokon.
Amikor készen van ,ki vesszük a sütőből és citromlével kikavart porcukorral bekenjük még nagyon forrón.  Kicsit érdekes formája lett:-)  

Több étket is hoztam:-)

Brassóit mi nagyon szeretjük Ez itt 1 kg sertéscomból készült,jobb szeretem lapockából,nekem száraz a sertéscomb,de hát amennyi ember annyi féle étel :-)
1 kg sertéscomb
1 fej vöröshagyma
3 duci fokhagyma
só,bors
1 kg burgonya
A húst és hagymát apró kockára vágom.Olajon megpirítjuk rá dobom a húst és együtt párolom,sózom,borsozom.Kevés vizet is teszek alá,ha kel még pótolom főzés során,Mikor meg puhult a hús,rá töröm a fokhagymát és együtt még pirítom.Ki sütöm a krumplit és a húshoz adom,óvatosan át kavarom és már tálalható is.
Nálunk igen nagy kedvenc a paradicsomos húsgombóc.
A kép nem sikerült igazán jól.
Így készítem: 50 dkg darált húst
1 tojás,2 marék rizs,1 l paradicsom lé,1 doboz sűrített paradicsom ,zeller zöld,só cukor,bors,liszt,olaj vagy étkezési keményítő
A húst össze állítom rizzsel tojással,sóval,borssal.Egy fazékba engedek vizet kb 1 l ,mikor már gyöngyözik bele teszem a gombócokká formált húst, ,felöntöm paradicsomlével bele teszem a zeller zöldet, lassú tűzön készre főzöm.Van amikor rántást készítek vagy étkezési keményítővel sűrítem,3 kanál keményítőt kikavarok 1 dl vízzel és bele öntöm,rottyan és kész is van.