Szent esti vacsoránk

2010. december 28., kedd

Hozzávalók:1 kg karaj
1 cs aszalt szilva,só,kakukkfű,balzsamecet
25 dkg Bacon szalonna
2 db körte
1 narancs héja,leve
1 citrom héja leve
20 dkg cukor
2 szem szegfűszeg
fél l vörösbor
személyenként 2 közepes burgonya
tejföl,reszelt sajt
alufólia
Először a húst készítjük elő.Én még reggel,hogy pácolódjon.A húsba keresztet vágunk majd bele nyomkodjuk a szilvát,lesózzuk,borsozzuk.Egy zacskóba tesszük le locsoljuk balzsam ecettel és hidegre tesszük pár óra hosszára.Majd forró teflon serpenyőben pirosra sütjük,alúfóliára bacon szalonnát teszünk szórjuk meg kakukkfűvel (sokat tettem) és helyezzük rá a húst  és tekerjük fel csomagoljuk jól be az alufóliával.A krumplikat jól mossuk meg,töröljük meg,és egyenként lekent fóliára tegyük (vajjal) sózzuk meg és csomagoljuk be.Tegyük egy tepsibe a hússal és mehet a sütőbe.Kb 1,5 órára.Körtét előkészítjük,végeit levágjuk majd 4-be magházukat kivágjuk.A vörösbort bele öntjük egy kisebb fazékba bele tesszük a cukrot,a szegfűszeget a gyümölcsök héját levét és feltesszük forrni,mikor már fel forrt tegyük bele a körtéket és avval együtt hagyjuk forrni.Szúrjunk bele húst tűt és úgy meg állapíthatjuk,hogy készen van e már.Mikor kész elzárjuk alatta lefedjük és hagyjuk állni.A húsi mikor kész felszeleteljük,a krumplikat keresztbe bevagdossuk,alól nyomjuk meg, tejfölt és sajtot tegyünk bele zárjuk vissza a fóliába tálalásig.Balázs fiam azt mondta,hogy vacsora csatás menü volt:-)
Ma reggel lefényképeztem az ablakukból a gyönyörű látványt ami elébünk tárul.Ezért szeretem a telet.Mindegyik évszakot szeretem kivétel nélkül,megvan a maga szépsége