DIÓS és MÁKOS KALÁCS
Lassan itt lesz a karácsony és én ilyenkor már próbálkozom,hogy milyen recept alapján készítsem el ezt az isteni mannát".Na meg nagyon sok dió termett a kertben és bőven tudok sütögetni majd mást is és marad az ünnepekre is.Éppen ma láttam,hogy mennyire drága lett a dió,1 kg 2450 ft-ba kerül,2x-is megnéztem,hogy jól látom e, majdnem dobtam egy hátast! A kormos körtét is 480ft-t adják,hát mit mondjak......nálunk meg annyi volt a fán,hogy az ága már a földön volt.Olyan sok minden meg termett az idén legalább is nálunk talán a sok esőnek köszönhetően ,most meg arra fognak mindent.Vissza kanyarodva ehhez a recepthez,ez jó választás volt,már elsőre jó lett.Az idén így fogom készíteni.Kicsit megrepedt,de mit sem változtat az ízén.
90 dkg liszt ( komáromi liszt mix BL-65)+ 10 dkg a gyúráshoz
15 dkg margarin
1 pohár joghurt
3 dkg élesztő
2 dl langyos tej
3 evk olaj
4 evk cukor
1 tsk só
1 tojássárgája
a tojás fehérje kell le kenni egy pici tejjel
TÖLTELÉK:
35 dkg dió
40dkg cukor
3 dl forró víz
1 citrom héja
fél tsk fahéj
35 dkg mák
Először is nagyon sok múlik azon,hogy milyen lisztet is használunk,evvel
most sütöttem először sütit, kenyeret meg csak ezzel, keverve.A lisztet egy tálba szitálom,rá morzsálom az élesztőt,meg szórom a cukorral a sóval,a margarint a tejben fel olvasztom bele öntöm a joghurtot, a tojássárgáját és a tejes margarinnal lassan össze állítom. .(azt hiszem nem sokára kell beszereznem egy dagasztó gépet,mert annyit csinálom,hogy fáj a lapockám)1 órára meleg helyre teszem pihenni.Lisztezett deszkára borítom és négybe vágom,cipókat formálok belőle és egyenként 3 mm vastagra nyújtom.Amíg pihen a tészta addig elkészítem a tölteléket.A diót le forrázzuk,hozzá adjuk a cukrot a reszelt citrom héjat és a fahéjat,jól elkeverjük a mákkal is ezt tesszük jól ki hűtjük.Majd a tésztára simítjuk és jó szorosan fel tekerjük .Ki kent tepsibe tesszük,hurka pálcikával meg szurkáljuk,tejjel ki kavart tojással le kenjük és 30 percet pihentetjük és elő melegített sütőbe tesszük.40 perc alatt kész .Finom puha a tésztája és nem édes
GRÍZGALUSKA LEVES
A leves alap megvolt,még szombatról.Vasárnap nem főztem ez igen ritkán fordul elő,Szegeden voltunk a paprika fesztiválon.Pénteken kaptam apukámtól egy csirkét és meg kopasztottam a bérházi lakásukban,nem volt egyszerű,de kész lett:-) Hatalmas nagy volt és szép sárga,kukoricán nevelkedett.Alig vártam,hogy szombat reggel legyen és tehessem fel .Csiga tésztával is nagyon jó volt.Be vallom őszintén nekem így jobb.
ALMASZÓSZ FASÍRTTAL
Ezt a szószt csak a párom és én szeretjük.Ma a nagy fiamnak "gondoltam én" majd le turmixolom,nehogy meg akadjon a torkán egy alma darab,de így sem lett a kedvence.Pedig próbáltam terelni a szót evés közben hátha meg enné azt a keveset,de nem jártam sikerrel,még meg is zsaroltam"akkor nincs diós beigli"Ez sem jött be.Még is csak kapott,erre ő:ezt inkább meg eszem"
1 kg alma
1 pohár tejföl
3 ek liszt,vagy 3 ek étkezési keményítő
1 dl tej
cukor,só,fahéj
50 dkg darált hús
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
2 zsemle
só,bors,vegeta
Az almát kockára vágjuk és feltesszük 2l vízzel és 4 ek cukorral,sóval.Én úgy szoktam készíteni a habarást,hogy egy befőttes üvegbe teszem a tejet hozzá adom a lisztet vagy a keményítőt és a fahéjat jól össze rázom mint ha shékerbe lenne,bele öntöm az almához ,bele keverem a tejfölt és folyamatos kevergetéssel fel forralom lassú tűzön.A húshoz adom a fokhagymát, a sót,borsot,a vegetát,a tojást a beáztatott ki nyomkodott
zsemléket,jól össze dolgozom és hagyom egy 10 percet állni ,majd formázom és kisütöm.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése