Szaloncukor,Szalonna

2010. december 17., péntek

A neten olvastam a  házi szaloncukor készítését gondoltam én is ki próbálom.Gyorsan meg voltam  vele nem is gondoltam.
Hozzávalók:
 50 dkg cukor
1,5 dkg víz
10 dkg margarin
10 dkg ét csoki
10 dkg kókusz reszelék

A cukrot a vízzel addig főzzük még ki csepegtetve nem folyik szét.Majd bele tesszük a margarint a csokit és a kókuszt,jól ki kavarjuk.Hagyjuk hűlni és kézzel ki formázzuk és csokiba mártjuk,rácsra helyezzük és teljesen ki hűtjük.
Ez egy nagyon fincsi kajcsi.Kb 4 évvel ezelőtt egy kedves barátnőm ínvitálására elmentem  Szilvásváradra lovas fesztiválra.A házi gazda tette elébünk ezt az igen csak hízlaló kaját.Arra már nem emlékszem,hogy milyen nemzetiségű eledel, erdélyi vagy szerb.Először nem mertem meg kóstolni,fehér szalonnát nem nagyon eszem meg.Az asztalnál azt vettem észre,hogy a fiatalok friss kenyérrel nagyon ették,úgy hogy nosza én is csak ettem belőle,mennyei volt.Szabolcs fiam aki kb 2 éve már nem válogatós imádja (amúgy is nagyon paraszt gyomrú az abált szalonnáért is rajong,és persze nem hízik) Ő is kenyérre teszi és úgy eszi,vagy kanállal és kenyérrel,teával.
Hozzávalók:
2 fej lila hagyma
kb 1 kg fehér szalonna
ecet,porcukor
A szalonnát kicsi kockára vágjuk,a lila hagymát is.Egy műanyag aljára tegyünk szalonnát rá szórunk hagymát és teáskanál porcukorral meg hintjük és egy tsk ecettel meg locsoljuk.Ezt a rétegezést így folytatjuk a még el nem fogynak a hozzá valók.Hidegre tesszük másnapig.Friss kenyérrel fincsi