Mindennapi kenyerünk

2010. október 16., szombat

Már egy jó ideje a saját kenyeremet esszük.Ezt is Limara oldalán találtam,igaz van még hova fejlődnöm:-)
Minél többször készítem mindig jobb lesz.Az biztos,hogy mindent be kell tartani,mert könnyen elcsúszhat az ember lánya.Ma készítettem és tényleg jó lett,eddig is jó volt,de mindig vissza puhult,végre a héja ropogós!!
Először is be kell szerezni hozzá egy pár dolgot,egy spriccelőt,sütőzacskót.
Hozzávalók: 2,7 dl langyos víz
2 csapott tsk só
2 evk olaj
50 dkg liszt,2 evk bio teljes kiőrlésű búza liszt (Interspárban kapható)
1 tsk cukor
1,5 dkg élesztő
2 ek burgonya pehely,1 tsk sikér (bio boltban kaphatók),csipet ascorbin
20 dkg öreg tészta
Az élesztőt egy tálba morzsolom,meg szórom cukorral és ráöntöm a vizet,hagyom kelni.Hozzáadom az olajat,az ascorbinsavat,a sikért,burgonya pehelyt ,a sót és az öreg tésztát.Majd elkavarom és hozzá öntöm a lisztet és elkezdem dagasztani.(Most már van kenyérsütőm,ma kaptam és majd legközelebb már az csinálja)Nagyon jól kidagasztom,félre teszem 1 órára piheni,jót tesz neki ha 20 perc eltelte után át dagasztom egy kicsit.Mikor meg kel,lisztezett deszkára borítom és a kezemmel el lapítom,
    

2 centi vastagra és a két oldalát a közepére hajtom és egy kicsit megnyomkodom.(legközelebb ezt a fázisát is le fotózom.A felső részénél be hajtom csúcsos lesz és elkezdem fel tekerni,minden tekerésnél meg nyomom az ujjam végével a tésztát amikor elfogy alól összecsipkedem .


       

Behelyezem a sütőzacskóba ,bevágom pengével 3 helyen és bele teszem a cserép edénybe,hagyom még kelni 30 percig. A pihentetés 20-ik percében bekapcsolom a sütőt(nekem csak sima gázos van 2 cseréppel az alján:-)Aztán a sütő zacskót fel emelem és meg spiccelem a kenyeret én most szezámmagot is szórtam rá,de általában nem szoktam.Bekötöm a száját  és két helyen egy kicsit be vágom,hogy a gőz egy része ki jusson.Az a lényeg,hogy forró legyen a sütő.200 fokkal kezdem és amikor be teszem a kenyeret akkor 180 -ra leveszem.kb 40 percig sütöm.Kiveszem a sütőből és egy rácsra borítom és be spriccelem a kenyeret.
Próbáljátok ki nyugottan,higgyétek el megéri.

ÖREG TÉSZTA
Ez is Limarától való,tényleg jobb a kenyér.Ez az adag amit majd le írok kb 3 kenyérre elegendő.7-10 napig el áll,én hűtőben tárolom.Össze keverem és egy kicsit  fakanállal verem,majd félre teszem 10-12 órára,meg kel és utána össze esik.Én délután készítem el és másnap teszem hűtőbe.Reggel egy fa kanál segítségével egy nagy gombóccá dagasztom és egy műanyag dobozba teszem,folpackkal lefedve tárolom.Mi előtt használnám újra előtte kiveszek 20 dkg -it és hagyom melegedni.


Nálunk már ezt Szabikám végzi a kézzel való dagasztást,már amikor itthon van.Nagyon érdekli a főzés,teljesen mást tanul kereskedelmi marketinget,de majd ki forrja magát.

Csirkés tortilla

 Majdnem úgy készítem mint a gyrost,úgyan avval a fűszerrel,és a tésztába sütőport teszek.Tzatzikivel kenem meg a tésztát így szeretik.
1 tasak knorr gyros fűszerkeverék
50 dkg csirkemell
1dl olaj
TORTILLA: 45 dkg liszt
2 tsk só
1 tsk cukor
3 dl langyos víz
4 ek olaj
fél tasak sütőpor ( pitához 3 dk élesztő)
zöldségek:kukorica,paradicsom,lila hagyma,paprika,saláta
TZATZIKI:1 nagy pohár joghurt,1 gerezd fokhagyma,1 uborka,só
A csirkemellet vékony csíkokra vágom le öntöm az olajjal és meg szóróm a fűszerrel.Be teszem a hűtőbe legalább 2 óra hosszára,én már előtte való este elkészítem.A joghurtba reszelem a fokhagymát és az uborkát,ezt is hagyom állni.A tésztához  a lisztet egy tálba teszem megszóróm a sóval  elkavarom a sütőport és hozzá adom a vizet meg az olajat.Rugalmas  tésztának kell lennie.Ezt is hagyom 30percig.Amíg pihen a tészta addig megsütjük a húst.Én krumplit is sütök hozzá. A tésztát 7-8 kis cipóra osztom  és kis tányér nagyságúra nyújtom.Pitánál is úgyan úgy.

Jól le kell a lisztet seperni róla,mert olyan füst lesz a konyhában  mintha tűzet raktunk volna és nem ég hanem füstöl.Én meg szoktam egy pici olajjal keni és úgy sütöm ki.Amikor ki sült konyha ruhával le kell takarni.Ha nem fogy el mind étkezésnél akkor jól be kell folpackkal csomagolni.Tálalás:
A pitát megkenjük tzatzikivel arra tesszük a húst,a krumplit és a zöldségeket..Majd feltekerjük alufóliba csomagoljuk és úgy lehet fogyasztani.Nagyon laktatos jó kis kaja.Mindenki nagy kedvence.