Pékkiflik

2011. február 24., csütörtök

Talán ez eddig a legjobb péksüti ami a kezeim közül kikerült.Foszlós, puha és én is megtudtam enni egy egészet.
Munka idős,de meghálálja a törődést:-)
5o dkg sima liszt (kenyér liszt kellene hozzá,de most nekem nem volt)
10 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
2,5 dkg élesztő
2 ek cukor
3 kk só
1 db tojás
3 dl tej
2 dl tejszín
Egy tálba kimérjük a lisztet,mélyedést készítünk a közepébe és bele tesszük a cukrot rá morzsoljuk az élesztőt felöntjük a tej és tejszín keverékével és félre tesszük még fel nem habosodik az élesztő.Mikor megtörtént utána hozzá adjuk a tojást a sót az olajat és elkezdjük ki dolgozzuk.Dagasztás után letakarva 1,5 órát langyos helyen kelesztjük.Mikor szépen megkelt,lisztezett deszkára borítom át gyúrom és 8 részre vágom,gömbölyítem.Oválisra nyújtom,a szélesebb végénél 5 helyen bevágom kb 2,5 centi hosszan és 1 centi távolságra.A keskenyebb végénél feltekerem és a végénél össze csípem és vágott résszel felfelé tepsire teszem.Megint hagyom 1,5 órát pihenni.Az idő letelte után lekenem tojással és langyos sütőbe teszem,mikor ott is még nő feltekerem a sütő gombját.