Gombás zsemlegombóccal készült leves,Rakott kalács

2012. január 24., kedd

A hűtő tartalmából főzők minél kevesebb mindent kelljen megvásárolni.Na nem azért,hogy spóroljak mert mostanában az nem megy,nem is tudom miért!!
Ma ez volt az ebédünk:
Leves hozzávalói:
40 dkg kötözött főtt mangalica sonka
zöldségek,rozmaring,(sót én nem tettem bele mert a sonka is sós volt egy kicsit)

Zsemlegombóc:
2 db szikkadt zsemle
1 db tojás
2 db közepes gomba
1 kisebb fej vöröshagyma
só,bors,rozmaring,lestyán
3 ek zsemlemorzsa

Rántás:
2 ek olaj
2 ek liszt
őrölt paprika
tejföl

A sonkát kockára vágtam és bele tettem a fazékba és elkezdtem sütni a zsírjára,mikor jó piros rá dobtam a zöldségeket.
együtt pirítottam tovább,majd felengedtem vízzel, ebbe is tettem rozmaring ágat,a még fő addig elkészítjük a gombócokat.A gombát lereszelem és ráteszem a kis kockára vágott hagymára és borsozom,lesütöm,félre húzom és hagyom hűlni. A zsemléket beáztatom,majd kinyomkodom,rá töröm a tojást,levágom a zöld növénykéim levét és azt is apritva bele teszem,rá öntöm a gombát és a morzsát és jól összekavarom. Sosem készítettem még,de ezután sűrűn elkészítem. A gombócokat külön ki főzőm,de nem lobogó vízben csak gyöngyözőben kb 3-4 percig és kiszedem félre teszem. Amikor kész elkészítem a rántást a paprikával és a levesbe öntöm ki forralom és elzárom alatta.Ekkor bele teszem a gombócokat és lefedem.Na persze kóstólás  a szám ízének meg lehetősen tetszetős volt:-)

A leves után pedig rakott kalács volt:
gyorsan elkészíthető kiadós
1 kg szikkadt kalács
2 tojás
1 pudingpor vaníliás
1 liter tej
2 vaníliás cukor
őrölt dió
méz
citrom reszelt héja
A kalácsot vékonyra szeljük.A pudingot kikavarjuk a tojások sárgájával és megfőzzük,elzárjuk alatta.Bele szórjuk a van.cukrot a mézet és egy pici cukrot aki akarja,bele reszeljük a citrom héjat .Rétegezzük,kalács lelocsolva krémmel és megszórva dióval,ismét kalács ezt így folytatjuk még el nem fogy. A tetejére a maradék krémhez adjuk a tojások keményre vert habját és lezárjuk a kalácsot,megszórjuk dióval és mehet a előmelegített sütőbe kb 15 percre .